Σπάω το κεφάλι μου να βρω κάποιο ‘’ψαγμένο’’ πρόλογο να ξεκινήσω, μα εν τέλη νομίζω ότι δε χρειάζεται. Το σημερινό άρθρο αφορά τη μουσική και συγκεκριμένα τη ραπ. Αν υπάρχουν λοιπόν δύο ράπερ που πρέπει να τσεκάρεις αυτή την εβδομάδα για εμένα αυτοί είναι ο Έκαστος και ο Wone. Ο Αντώνης (Έκαστος) και ο Julio (Wone) είναι μέλη του συγκροτήματος Στιχομυθία και όχι μόνο. Δουλεύουνε πάνω σε διάφορα project, έχουν συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες αλλά βγάζουν και δικά τους κομμάτια, γεμάτα με αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Η μουσική τους σκάει απευθείας από Κρήτη, είναι αυθεντική, γεμάτη συναίσθημα και ένταση.
- Καταρχάς, θα θέλαμε να μάθουμε πότε και πώς ξεκίνησε η σχέση σας με το rap, τόσο να ακούτε όσο και να γράφετε. Τι ήταν, δηλαδή, αυτό που σας ώθησε στο να ασχοληθείτε με αυτή τη μουσική;
Έκαστος: Η ‘’σχέση’’ μου με το rap ξεκίνησε ουσιαστικά το 2008. Πρέπει να ήμουν γύρω στα 13 όταν άρχισα να έχω το πρώτο μου ‘’φλερτ’’ με τον στίχο και ξεκίνησα να γράφω τις πρώτες μου ρήμες. Σίγουρα είχα δεχθεί επιρροές από τον μεγάλο μου αδερφό. Συνήθως από το δωμάτιο του ακούγονταν μουσικές των Active Member και Goin Through και κάπως έτσι άρχισα να γουστάρω την όλη κουλτούρα του Hip Hop. Ήταν η φάση που έψαχνα τον εαυτό μου και τον παρατηρούσα να αλλάζει μέσα από αυτό.
Wone: Ξεκίνησα και εγώ να μπαίνω στην όλη φάση του Hip Hop από πιτσιρίκι, δεν ξεκίνησα όμως κατευθείαν να ασχολούμαι με το rap. Γύρω στα τα τέλη του δημοτικού είχαμε αρχίσει να κάνουμε graffiti με ένα φιλαράκι και αυτός ήταν που πέταξε την ιδέα να ξεκινήσουμε να γράφουμε rap. Σε φάση απλά έρχεται μια μέρα και μου λέει «Ρε ‘συ, θες να αρχίσουμε να γράφουμε κανένα στίχο;»
Ε, και τόσο απλά, αρχίσαμε.
2. Από πού παίρνετε έμπνευση για τη μουσική και το στίχο; Ποιο είναι το περιεχόμενο των κομματιών και τι θέματα θίγει συνήθως;
Έκαστος: Γενικά σαν άνθρωπος είμαι ιδιαίτερα συναισθηματικός και ρομαντικός και νομίζω ότι αυτό αποτυπώνεται και στους στίχους μου. Δεν είμαι από τους ράπερ οι οποίοι γράφουν πολύ όταν είναι στεναχωρημένοι, και αυτό γιατί δεν θέλω να μεταφέρω στους άλλους κάτι το στενάχωρο. Πιστεύω ότι γράφω καλύτερα όταν είμαι ερωτευμένος, γιατί τότε νιώθω όντως καλά με τον εαυτό μου και αυτό είναι που μου δίνει έμπνευση. Για αυτό τον λόγο και όταν γράφω στίχους συνήθως απευθύνομαι σε μία γυναίκα.
Wone: Εγώ πάλι ασχολούμαι περισσότερο με τη μουσική παραγωγή, απ’ ό,τι με το στίχο. Έτσι θα μπορούσα να πω ότι η 1η πηγή έμπνευσης μου είναι το μουσικό κομμάτι που έχω γράψει, το beat πάνω στο οποίο θα πατήσω. Τώρα ως 2η πηγή έμπνευσης θα βάλω τα βιώματά μου, ό,τι έχω ζήσει και ό,τι έχω δει. Ουσιαστικά αυτά είναι το περιεχόμενο των κομματιών μου, αυτά είναι που μου δίνουν έμπνευση για να γράφω.
3.Πείτε μας λίγα πράγματα για τη Στιχομυθία, το crew που ουσιαστικά σας ‘’έχωσε’’ μέσα στο rap.
Έκαστος: Η Στιχομυθία ξεκίνησε το 2012 και αποτελείται ουσιαστικά από 7 άτομα, 5mcs και 2djs. Μέσα από το Στιχομυθία ένιωσα ότι αρχίζω να παίρνω πιο πολύ στα σοβαρά το rap, ένιωθα ότι κάναμε κάτι ουσιαστικό. Εκεί κατάλαβα το νόημα του να είσαι μέλος ενός crew, το πόσο κοντά μπορεί να σε φέρει με τους άλλους ανθρώπους, με τους οποίους φτάνεις σε σημείο να τους αποκαλείς αδέρφια σου. Στα πρώτα βήματά μας ως Στιχομυθία μας βοήθησαν πολύ οι Παράνοια, αλλά και ο Βρώμικος Νότος και συγκεκριμένα χρωστάμε ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στον Smoka και τον Sonap.
Wone: Η Στιχομυθία, αρχικά, για εμένα δεν είναι λίγα πράγματα. Η Στιχομυθία είναι παρέα και έπειτα μουσικό συγκρότημα. Γενικά με τα παιδιά δε θεωρούμασταν ποτέ συνεργάτες, αλλά κολλητοί. Δεθήκαμε από πιτσιρικάδες και καθώς είχαμε το ίδιο γούστο στη μουσική και κοινά ενδιαφέροντα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το πρώτο μας συγκρότημα.
4. Ξεχωρίζετε κάποιους Έλληνες καλλιτέχνες της Hip Hop σκηνής γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της Κρήτης; Ποιοι από αυτούς σας έχουν επηρεάσει μουσικά, αλλά και με ποιους έχετε συνεργαστεί;
Έκαστος: Ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες της rap μουσικής είναι ο Ταυτισμένος Λάθος γιατί έχει καταφέρει μέσα από το στίχο του να με επηρεάσει να βλέπω τα πράγματα πιο θετικά και να με ωριμάσει. Πέρα από αυτόν μ’ αρέσει ιδιαίτερα ο Εισβολέας, ο Μικρός Κλέφτης και ο Άγρυπνος. Από τη rap σκηνή της Κρήτης ξεχωρίζω τον Affezz, την Παράνοια και τον Βρώμικο Νότο. Έχω κάνει συνεργασίες με διάφορους καλλιτέχνες, μερικοί από αυτούς είναι ο Μαύρος Αμνός από την Κρήτη, ο Loopatic, ο Προπάτωρ αλλά και ο ΔΠΘ.
Wone: Γενικά ακούω περισσότερο ξένο ραπ και το πρότυπο μου είναι ο Sick Jacken. Γουστάρω επίσης Big Pun, Psycho Realm γενικότερα και Wu Tang, όλη αυτή τη φάρα του ’90 δηλαδή, η οποία με έχει επηρεάσει πολύ μουσικά. Τώρα όσον αφορά τοπικούς καλλιτέχνες, μου αρέσουν διάφοροι με τους οποίους τυχαίνει και να έχουμε συνεργαστεί, όπως ο Μαύρος Αμνός και ο Βρώμικος Νότος, ο οποίος θεωρώ έχει επηρεάσει όλους τους hip hop ακροατές της Κρήτης.
5.Τι αισθάνεστε όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή;
Έκαστος: Κάθε φόρα λίγο πριν ανέβω στη σκηνή νιώθω ένα μικρό άγχος, αλλά αυτό είναι που αποχωρεί μετά τους πρώτους στίχους. Όταν είμαι επάνω στη σκηνή προσπαθώ να επικοινωνώ με τον κόσμο και να τον κάνω να νιώσει ένα μαζί μου. Γενικά ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για μένα είναι η ανταπόκριση που έχω από το κοινό, αυτή είναι που μου δίνει ώθηση να προχωρήσω.
Wone: Αναλόγως σε ποια σκηνή βρίσκομαι και πόσος κόσμος βρίσκεται από κάτω. Όπως είναι φυσιολογικό, όσο λιγότερα άτομα είναι από κάτω τόσο πιο άνετα νιώθω. Πάντως, όπως ακριβώς είπε και ο Έκαστος, όσες συναυλίες και να κάνω, αυτό το άγχος που νιώθω πριν να πιάσω μικρόφωνο δεν θα σταματήσει. Αφού πιάσω το μικρόφωνο στα χέρια μου νιώθω οικεία.
6.Πώς ήταν το να μεγαλώνετε στο Ρέθυμνο και να ασχολείστε με το hip hop; Πιστεύετε σε μία μεγαλύτερη πόλη θα είχατε περισσότερες ευκαιρίες;
Έκαστος: Αυτό που μου φάνηκε δύσκολο με το να κάνουμε ραπ στο Ρέθυμνο ήταν κατά κύριο λόγο ο ρατσισμός που αντιμετωπίσαμε. Εφόσον ζούμε σε μια κλειστή κοινωνία είναι επόμενο ότι το διαφορετικό φαίνεται ως κάτι τρομακτικό, είτε αυτό αφορά τα ρούχα, είτε τη μουσική. Σίγουρα σε μία μεγαλύτερη πόλη θα είχαμε περισσότερες ευκαιρίες.
Wone: Σε οποιαδήποτε επαρχία και αν βρίσκεσαι -και όχι μόνο στο Ρέθυμνο- είναι δύσκολο να κάνεις ραπ γιατί συνήθως δεν υπάρχει ανταπόκριση. Στις επαρχίες δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μαγαζιά και οι κατάλληλοι χώροι για να οργανωθούν τέτοιες συναυλίες, το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ο κόσμος. Επιπλέον, αυτό που έχω βιώσει εγώ, είναι ότι δεν παίρνουν στα σοβαρά αυτή τη μουσική, ίσως επειδή βρισκόμαστε σε μια πιο κλειστή κοινωνία, δεν ξέρω. Συχνά μας αντιμετωπίζουν σαν τους λέτσους με τα φαρδιά που αράζουν στις πλατείες… Καταλαβαίνεις. Συνεπώς, ναι, πιστεύω θα είχαμε περισσότερες ευκαιρίες στην Αθήνα γιατί είναι και το κέντρο αυτής της μουσικής.
7. Τέλος θα θέλαμε να μάθουμε τι μουσικές δουλειές ετοιμάζετε στο σύντομο μέλλον;
Έκαστος: Σε αυτή τη φάση της ζωής μου είμαι στους Dreamers, μια νέα συνεργασία με τον Innovative, τον παραγωγό μου. Είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για τη μουσική μου και πιστεύω ότι είναι η πιο σοβαρή δουλειά που έχω κάνει μέχρι στιγμής. Γενικά είναι κάτι το διαφορετικό, καθώς ο Innovative συνδέει το hip hop με την techno και δουλεύουμε πάνω σε κάτι καινοτόμο. Να περιμένετε, λοιπόν, τουλάχιστον 5 κομμάτια αλλά και βίντεο κλιπ από The Dreamers. Επιπλέον έχουμε αφήσει στη μέση δουλειές τόσο με Wone, όσο και με Στιχομυθία απλά αυτό το διάστημα δουλεύουμε ο καθένας πάνω στον δικό του δρόμο.
Wone: Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω ένα project με όνομα Caramel, το οποίο τείνει λίγο προς trip hop. Στο project αυτό συνεργάζομαι με διάφορους μουσικούς, κιθαρίστες, μπασίστες και άλλους. Γενικά είναι κάτι λίγο διαφορετικό από όσα έχω κάνει μέχρι τώρα και ελπίζω να πάει καλά.
Ӎαρίζα