Νεκροί ομοφυλόφιλοι το ’80 στις ΗΠΑ, o Freddie Mercury νεκρός το 1991, 32 γυναίκες διασύρονται δημόσια το 2012. Τι κοινό έχουν αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη; Ήταν όλοι τους θετικοί στον ιό HIV.
Ήδη από το 1981 ομοφυλόφιλοι άντρες και χρήστες ναρκωτικών χάνουν τις ζωές τους από PCP (Pneumocystis carinii pneumonia) και από μια επιθετική μορφή καρκίνου. Σύνολο κρουσμάτων: 270. Το ’82 διαπιστώνεται πως τα κρούσματα ανάγονται σε ΣΜΝ και από τότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο όρος «AIDS» (acquired immune deficiency syndrome). Εν συνεχεία, άρχισαν να ασθενούν ετεροφυλόφιλα άτομα και σταδιακά ο ιός έκανε την εμφάνισή του και στην Ευρώπη.
Τον Σεπτέμβρη του 1991, ο Freddie Mercury ανακοινώνει ότι πάσχει από τον ιό του AIDS. Μια μέρα αργότερα, η φωνή των Queen και ο μοναδικός αυτός καλλιτέχνης χάνει τη μάχη με τον ιό.
Το 2012, 32 οροθετικές γυναίκες λιντσάρονται δημόσια, με τις κεφαλίδες να δηλώνουν περίτρανα -και χωρίς καμία απολύτως απόδειξη- ότι οι ναρκομανείς και οροθετικές αυτές γυναίκες (εκδιδόμενες, όπως τις χαρακτήρισαν) σκόπιμα μετέδιδαν τον ιό σε ανυποψίαστους οικογενειάρχες. Ναι, οι γυναίκες αυτές ήταν ναρκομανείς, μα καμία απόδειξη δεν είχαν ότι «εκδίδονταν για τη δόση τους». Οι περισσότερες, μάλιστα, δεν ήξεραν καν πως είναι φορείς. Η όλη ιστορία των γυναικών θα μπορούσε να απασχολήσει άλλο άρθρο, μα φτάνει να πούμε πως καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους (στην προεκλογική αυτή περίοδο) κρατούνταν (οι οροθετικές, τονίζω) στην ίδια πτέρυγα με τους φυματικούς. Οι φύλακες τις πλησίαζαν με στολές και μάσκες, τις περιγελούσαν και τα ΜΜΕ ανερυθρίαστα εξέδιδαν διαρκώς τις φωτογραφίες τους. Όλα αυτά για να αθωωθούν παμψηφί αργότερα. Κάποιες από αυτές πέθαναν και οι υπόλοιπες έζησαν για να δουν τη δικαίωσή τους να έρχεται 4 χρόνια μετά, το Δεκέμβρη του 2016.
Πλέον, ο ιός μοιάζει να είναι αντιμετωπίσημος, καθώς πολλές φαρμακευτικές θεραπείες αναστέλλουν τον ιό και αυτός είτε αργεί, είτε δεν εκδηλώνεται ποτέ στον φορέα. Μα τι γίνεται με εκείνους που δεν έχουν τους πόρους για να λάβουν τη θεραπεία; Τι γίνεται με τους ναρκομανείς, τους άστεγους, τα παιδιά του Τρίτου Κόσμου και όλους εκείνους τους ανθρώπους του περιθωρίου που είναι -μέσα στ’ άλλα- και οροθετικοί; Τα άτομα αυτά, οι συμπολίτες μας, που μπορεί καθημερινά να περνάμε αδιάφορα δίπλα τους, πεθαίνουν χωρίς καμία ελπίδα θεραπείας.
Λίγο πολύ όλοι φαίνεται να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, μα λίγοι συνειδητοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο κολλάει ο ιός. Χρειάζεται αίμα, σωματικά υγρά, χρειάζεται κάποια πρόσβαση στο σώμα σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους οροθετικούς σαν λεπρούς. Αποφεύγουν την οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή, σα να επρόκειτο να κολλήσουν. Μήπως αυτό ανάγεται στην ελλειπή πληροφόρηση των πολιτών;
Φρόντισε κι εσύ, λοιπόν, να ενημερωθείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Παρακάτω μερικές επιλεγμένες ταινίες που μιλούν ανοιχτά για το AIDS.
Ταινίες που μιλούν για το AIDS:
- Dallas Buyers Club
- The Normal Heart
- The Hours
- Longtime Copmpanion
- Philadelphia
H 1η Δεκέμβρη, ως Παγκόσμια ημέρα του AIDS, μπορεί να σταθεί αφορμή για ενημέρωση και ενεργοποίηση. Μην εγκαταλείπεις τον συνάνθρωπό σου τη στιγμή που σε έχει ανάγκη, ούτε να τον παραγκωνίζεις. Ψάξε, διάβασε, μοιράσου.
Ṃαίρη ₮ζέιν
Photography Credits: Μαίρη Τζέιν
Μία απάντηση στο “1η Δεκέμβρη| Ενημερώσου, μάθε, αγκάλιασε.”
Reblogged στις Topicap.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!