Η ζωή και το έργο του Ζακ Λουί Νταβίντ|Σαν σημερα


Σαν σήμερα πριν από 193 χρόνια η τέχνη της ζωγραφικής έχασε τον Γάλλο καλλιτέχνη και πολιτικό Ζαν Λουί Νταβίντ. Ένα τροχαίο ατύχημα αφαίρεσε την ζωή του ζωγράφου,ο οποίος πέθανε και ετάφη στις Βρυξέλλες,ενώ η καρδιά του ετάφη στο κοιμητήριο Περ Λασέζ του Παρισιού.

Ο Νταβίντ, όπως συνήθως αναφέρεται, υπήρξε υποστηρικτής της Γαλλικής Επανάστασης και λειτούργησε ως προβολέας της μέσω των έργων του. Οι σπουδές του στην Ρώμη τον οδήγησαν στο καλλιτεχνικό ρεύμα του νεοκλασσικισμού. Υπήρξε βαθιά επηρεασμένος από την κλασσική εποχή παρουσιάζοντας όμως σύγχρονους ανθρώπους του.

Πρέπει να σημειωθούν ορισμένοι σημαντικοί πίνακες του, όπως ‘‘Ο θάνατος του Σωκράτη». Το έργο απεικονίζει τον Έλληνα φιλόσοφο λίγο πριν το θάνατο του να πίνει το κώνειο, μιλώντας για την αθανασία της ψυχής, με την συντροφιά των δώδεκα μαθητών του. Πολλοί μιλούν για συσχετισμό των δώδεκα μαθητών του Σωκράτη με το μυστικό δείπνο του Ιησού Χριστού. Επιπλέον,η κίνηση του χεριού του θυμίζει εκείνη του δασκάλου του, Πλάτων, στο έργο του Ραφαήλ »Η Σχολή των Αθηνών».

Ένας ακόμη αξιοσημείωτος πίνακας του Νταβίντ είναι »Ο θάνατος του Μαρά», ο οποίος παρουσιάζει τον φίλο του ζωγράφου, Ζαν Πολ Μαρά, στο λουτρό του λίγο μετά την δολοφονία του από την Σαρλότ Κορντέ εξαιτίας της διάταξης του για σύλληψη 22 Γιρονδίνων.

Η παραμονή του καλλιτέχνη στην φυλακή για αρκετούς μήνες από τους αντεπαναστατικούς είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του επαναστατικού του πνεύματος.Ύστερα, ανέλαβε την ιδιότητα του επίσημου ζωγράφου του αυτοκράτορα Ναπολέοντα αποτυπώνοντας διάφορες στιγμές της ζωής του με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Στέψη του Ναπολέοντα και της Ιωσηφίνας.

Ο Ζαν Λουί Νταβίντ κατάφερε να συνδιαστεί με την Γαλλική Επανάσταση δίνοντας της τις ιδιαίτερες πινελιές του διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα των ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Μεταξύ μας: Όταν παρακολουθούσε μαθήματα στην Βασιλική Ακαδημία ένας συμφοιτητής του του έσκισε το αριστερό μάγουλο με σπαθί λόγω του ανταγωνισμού. Το βάθος του τραύματος είχε ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην ομιλία και την τροφή.


ℳoschaz


 

 

 

 

 

 

 

©Moschaz, Topicαπ 29/12/18

Σχολιάστε