Τα memes, (ή μιμίδια, ελληνιστί) δεν είναι παρά εικόνες χιουμοριστικού περιεχομένου με σκοπό να διακωμωδήσουν, να καυτηριάσουν, να χλευάσουν διάφορες εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής (από καθημερινές συνήθειες, έως και πολιτική, επιστήμη, θρησκεία). Τα memes τα τελευταία χρόνια έχουν βρει τεράστια ανταπόκριση στον κόσμο του Ίντερνετ, καθώς μπορούν να είναι αντιπροσωπευτικά για κάθε εθνοτική ομάδα, ιδεολογία, πολιτισμό κλπ.
Πιο απλά, ένα διαδικτυακό μιμίδιο είναι ένα εσωτερικό αστείο, το οποίο γνωρίζει ένας μεγάλος αριθμός χρηστών του Ίντερνετ. Μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή να εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου, μέσω του σχολιασμού, τις μιμήσεις και τις παρωδίες του αυθεντικού.
Η λέξη «meme» προέκυψε το 1976, μέσα από ένα βιβλίο του Richard Dawkins ως μια προσπάθεια να εξηγήσει τον τρόπο της εξάπλωσης των πολιτισμικών πληροφοριών. Η ιδέα των memes όπως τα ξέρουμε προτάθηκε το 1993 από τον Mike Godwin. Ο Dawkins εξήγησε πως επρόκειτο για το ίδιο φαινόμενο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήταν μεταφρασμένο στη γλώσσα του Ίντερνετ, που αποτελεί το μέλλον.
Το πρώτο meme λέγεται πως προέρχεται από ένα κόμικ του 1921. Το κόμικ βρέθηκε στην βιβλιοθήκη του University of Iowa, σε ένα φοιτητικό περιοδικό. Επρόκειτο για μια (κλασική για τον κόσμο των memes) «expectations vs reality» εικόνα, που αποτελείται από δυο εικόνες η μία δίπλα στην άλλη με σαφή και ευδιάκριτη διαφορά μεταξύ τους.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει αμφιβολία στο κατά πόσο αυτό μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο meme, αφού εξ’ ορισμού, αυτά είναι κάτι παραπάνω από μιαν απλή εικόνα. Ένα μιμίδιο θα πρέπει να αντιγραφεί και να διαδοθεί με παραλλαγές της αρχικής εικόνας.
Επομένως, από μόνο του, το κόμικ του 1921 δεν είναι meme. Παρ’ όλα αυτά λόγω του ότι στο ίδιο βιβλίο φαινόταν να υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές του ίδιου αστείου με διαφορετικές εικόνες μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την εικόνα ως τον πρόγονο του μιμιδίου που αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας.
Όπως και να’ χει το μόνο σίγουρο είναι ότι τα memes αποτελούν πλέον ένα τεράστιο μέρος της διαδικτυακής εμπειρίας-εφόσον σήμερα εξαπλώνονται από παντού και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά. Η νεολαία τα χρησιμοποιεί ως τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας- καθώς και ως μέσο διασκέδασης.
₦ικήτα