Γυναικαρες της ιστορίας.


Ακολουθούν μερικά από τα (προσωπικά μου αγαπημένα) παραδείγματα του πόσο συναρπαστικές γυναίκες έχουν περάσει από αυτό τον κόσμο…

Μαρί Κιουρί

Η Μαρί Κιουρί, φυσικός και χημικός, έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ, με το Νόμπελ Φυσικής, που έλαβε το 1903, λόγω των ερευνών της πάνω στη ραδιενέργεια. Το 1911 παίρνει δεύτερο Νόμπελ, χημείας αυτή τη φορά, στιγματίζοντας -για ακόμα μια φορά- την ιστορία ως ο πρώτος επιστήμονας με δύο νόμπελ. Η συμβολή της υπήρξε τεράστια στον επιστημονικό τομέα.

Ιντίρα Γκάντι

Η πρώτη και έως και σήμερα η μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Παρ’ όλες τις αμφιλεγόμενες πολιτικές της δράσεις και την έντονα μαχητική προσωπικότητά της- η σημασία της και η σπουδαιότητα της δεν μπορούν να αγνοηθούν καθώς έχει θεωρηθεί από το BBC (και όχι μόνο) ως μια από της μεγαλύτερες γυναικείες μορφές τις χιλιετίας.

Μαλάλα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι η νεαρή ακτιβίστρια από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της. Το 2014 της απονέμεται το νόμπελ ειρήνης.

Μάργκαρετ Χίφιλντ

Επικεφαλής του προγραμματισμού για την αποστολή της NASA στο διάστημα του Απόλλων (1969).

Μεξικό, 29 Δεκεμβρίου 2017. Γυναίκες Ζαπατίστας συγκαλούν την πρώτη διεθνή συγκέντρωση αγωνιζόμενων γυναικών. Στην επιστολή τους αναφέρουν πως δεν θα ανεχθούν πλέον καμία μορφή βίας προερχόμενη από το ανδροκρατούμενο σύστημα.

Φυσικά εφόσον αυτό γράφεται στο πλαίσιο της ημέρας της γυναίκας, δεν θα μπορούσαν να μην συμπεριληφθούν οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας πραγματοποίησαν μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, σε ανάμνηση της οποίας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Αυτά είναι μόνο ελάχιστα και σαφώς ενδεικτικά παραδείγματα της γυναικείας δύναμης και του πώς αυτή έχει αναδειχθεί σε κάθε τομέα ανά τους αιώνες. Οι γυναίκες ούσες όμορφες, ισχυρές, ενωμένες κι εμπνευσμένες είναι ικανές να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα.

Γιατί μπορεί οι γυναίκες που ανάφερα παραπάνω να διαθέτουν βραβεία και αναγνωρισιμότητα, όμως υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Γυναίκες- νίντζα που καταφέρνουν τα πάντα.

Στην υγειά μας λοιπόν, κορίτσια!


₦ικήτα

Photography credits: Panagiotis Vikatos


©Νικήτα, Topicαπ 8/3/19

2 απαντήσεις στο “Γυναικαρες της ιστορίας.”

Σχολιάστε