5+1 ταινίες μικρού μήκους (και αποσπάσματα) για τη διαφορετικότητα.
Χρώμα δέρματος, σεξουαλικός προσανατολισμός, κιλά, καταγωγή, εξωτερικά χαρακτηριστικά, θρησκεία, κάποια αναπηρία, ντύσιμο, ακόμη και ομάδα. Όλα τα παραπάνω -μαζί και χωριστά- γίνονται εφαλτήρια για λεκτικές και σωματικές επιθέσεις. Αποτελούν, δυστυχώς, γάντζους των αφελών για να σχηματίσουν και να επικολλήσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα πάνω σε συνανθρώπους μας, σε συνανθρώπους τους.
Αλήθεια… πόσες φορές έχουμε κάτσει να αναλογιστούμε τι κρύβεται πίσω από την κάθε διαφορετική προσωπικότητα; Σίγουρα δεν είναι αυτόματος μηχανισμός. Κανένας ίδιος, όλοι ίσοι, όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο (διάβασέ το εδώ) .
Ο σχολικός εκφοβισμός και οι επιθέσεις είναι για τους αδαείς. Ας μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα, λοιπόν, για αυτό το δώρο της φύσης στον καθένα από εμάς. Λουλούδια του ίδιου λιβαδιού, σε μια πέτρα που επιπλέει στο Σύμπαν. Εγώ αυτό το λέω ομορφιά.
Παρακάτω, 5 ταινίες μικρού μήκους και αποκομμένες σκηνές που εξηγούν διαφορετικές εκφάνσεις της διαφορετικότητας, τα αποτελέσματα και τους παράγοντες που την κάνουν επιθυμητή ή ανεπιθύμητη. Όλα αυτά με όπλο την εικόνα.
In a heartbeat
Ξεκινάμε τη λίστα μας με μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Μέσα σε 4 λεπτά, το «In a heartbeat» παρουσιάζει τον ξαφνικό έρωτα ανάμεσα σε δύο έφηβα αγόρια, δίνοντας κλωτσιά στην ομοφοβία. Η αγάπη σε βρίσκει εκεί που δεν το περιμένεις και δεν πρόκειται για συνειδητή επιλογή. Αυτό παρουσιάζεται άψογα στην ταινία μικρού μήκους, όπου το ένα αγόρι προσπαθεί να εμποδίσει την παιχνιδιάρα καρδιά του να πάει στο άλλο αγόρι.
Το ποίημα του Ζεκ
(Σειρά The Get Down, Σ.1 Ε.1)
Η σειρά αυτή (με αφηγητή τον Nas) δείχνει τη γέννηση της χιπ χοπ μουσικής και της ντίσκο στο Μπρονξ της Αμερικής. Στην παρακάτω σκηνή, ο πρωταγωνιστής απαγγέλλει ένα ποίημα (με ροή και ρυθμό βγαλμένο από χιπ χοπ τραγούδι) στην καθηγήτριά του, το οποίο περιέχει όλα τα γεγονότα της ζωής του. Διακρίνουμε τη διαφορετική ζωή των αφροαμερικάνων και πώς αυτοί βιώνουν την περιθωριοποίηση, καθώς και τις συνθήκες στις οποίες ζουν.
To this day – Ποίημα του Shane Koyczan
Εφτά λεπτά για τρεις διαφορετικούς ανθρώπους. Τρία παιδιά, τρεις ιστορίες και τρεις καταλήξεις, όλα θύματα bullying. Ένα δυνατό μήνυμα, κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους. Βρες τους στίχους εδώ. Μην μένεις σιωπηλός.
Το παιδί με την κόκκινη γραμμή.
Ελληνική ταινία μικρού μήκους και -το σημαντικότερο;- φτιαγμένη από παιδιά της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού. Στο ράδιο ακούγεται ότι όσοι φέρουν την κόκκινη γραμμή στο μέτωπό τους είναι επικίνδυνοι. Ένα νέο παιδί στο σχολείο, επειδή ακριβώς έχει αυτή την κόκκινη γραμμή στο μέτωπο, παραμερίζεται και δέχεται σκληρές συμπεριφορές από τους συμμαθητές του. Σου ακούγεται γνώριμο; Αν όχι, όπου κόκκινη γραμμή βάλε θρησκεία/εθνικότητα/χρώμα/πεποιθήσεις/βαθμοί.
A story like mine- Ποίημα της Halsey
Όχι πολύ παλιά, ένα χρόνο πίσω περίπου, στο Women’s March της Νέας Υόρκης, η τραγουδίστρια Halsey λέει τη δική της (και όχι μόνο) ιστορία μέσα από ένα ποίημα. Μιλά για τον βιασμό, την εκμετάλλευση και όσα μπορεί να υπομείνει ένα πλάσμα γένους θηλυκού και συχνά δεν ξεστομίζει. Τόσες διαφορετικές ιστορίες και καμία μόνη της.
Πρόγευμα.
Κλείνουμε με ακόμα μία ελληνική παραγωγή. Παρακολουθώντας το Πρόγευμα, πρέπει να δώσεις βάση στη φωτογραφία και στις μεταφορές, τις οποίες χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης για να αποδώσει τη ζωή μαζί με μια ψυχική ασθένεια και την άγνοια που συνοδεύει αυτούς που δεν έχουν ζήσει με αυτή ή κοντά με πάσχοντα. Γκροτέσκα και σουρεαλιστικά στοιχεία συναντούν ένα θέμα της καθημερινότητας που βρίσκει άτομα δικά μας, αλλά πόσο διαφορετικά;
Όλοι κουβαλούμε μια ιστορία. Όλοι είμαστε σχηματισμένοι με τόσους διαφορετικούς τρόπους, όσοι και εμείς. Ίσως να πρέπει να δούμε πόσο πολυδιάστατοι και πολύχρωμοι είμαστε. Τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ισότητα. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Όλοι μοναδικοί. Στάσου και παρατήρησε. Ρώτα και μοιράσου.
Ṃαίρη ₮ζέιν
Artwork credits: Maria Karatza