Το άρωμα της μητέρας.|#Topic_Week


Κάθε μυρωδιά πάντα κάτι μας θυμίζει. Πόσες φορές κάναμε τη βόλτα μας ένα μεσημέρι Κυριακής και νιώσαμε να μυρίζει όλη η γειτονιά από ένα ωραίο φαγητό, χωρίς να το σκεφτούμε μας ήρθαν στο μυαλό τα φαγητά της γιαγιάς μας. Περπατώντας στο δρόμο σε όλους μας έχει τύχει να έρθει στη μύτη μας ένα άρωμα που να μας θυμίσει κάποιον άνθρωπο ή μια περίοδο της ζωής μας.

Η δικιά μου ιστορία σχετικά με τα αρώματα έχει να κάνει με το πρώτο άρωμα που έμαθα να αναγνωρίζω σαν παιδί. Η μητέρα μου τότε φορούσε μια κολόνια για αρκετά χρόνια, η οποία καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη είχε αποτυπωθεί μέσα στο μυαλό μου ότι έτσι μάλλον μυρίζουν οι μαμάδες ή μόνο η δική μου μαμά. Τότε θυμάμαι αδυνατώντας να το περιγράψω αυτό το συναίσθημα διαφορετικά, έλεγα «μυρίζει μαμίλα», μια λέξη που επινόησε η φαντασία ενός μικρού παιδιού, παίρνοντας ως πρότυπο άλλες λέξεις που περιγράφουν μυρωδιές πχ ποδαρίλα, καπνίλα κλπ.

Αυτή η μυρωδιά όμως που εγώ ονόμασα έτσι δεν ήταν μόνο το άρωμα αυτό, ήταν ο συνδυασμός αυτού του αρώματος με τη μυρωδιά που άφηνε το τσιγάρο στα ρούχα και τα χέρια της και φυσικά με τη μυρωδιά του δέρματος που σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετική.

Όταν αυτό το άρωμα σταμάτησε να κυκλοφορεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάναμε κι εγώ και η μητέρα μου για να βρεθεί η νέα «μαμιλα» δεν τη βρήκαμε ποτέ. Έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια από τότε. Αυτή η μυρωδιά ίσως να μην φύγει ποτέ από τη μύτη μου.

Στη δική μου περίπτωση, που όταν ο Θεός μοίραζε μάτια εγώ μάλλον υπήρξα αφηρημένη και πήρα στο τέλος τα ελαττωματικά που είχαν περισσέψει, θέλοντας και μη, ανέπτυξα τις άλλες μου αισθήσεις. Έτσι η μύτη μου ήταν πάντα ιδιαίτερα λειτουργική, εξετάζω πάντα την κάθε μυρωδιά με προσοχή. Κλασική ατάκα -πείραγμα από της παρέες μου: «Τι σου μύρισε πάλι βρε; Εσύ και τα κυνηγόσκυλα τέτοια μύτη»


Ḱοκκινόμαλλο Ṱέρας

Photography credits: Λούνα


 

 

 

 

 

 

 

 

©Κοκκινόμαλλο Τέρας, Topicap 21/5/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: