Ο καθένας με τη μυρωδιά του.


Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι μνήμες και τα συναισθήματα επανέρχονται πιο έντονα με τις μυρωδιές; Όχι με τα τοπία, ούτε με τα τραγούδια – αλλά με τα αρώματα. Χωρίς να μπορούμε να προσδιορίσουμε το πώς μοιάζει το καθένα, όταν τα μυρίσουμε ξέρουμε αμέσως με τι και ποιον έχουμε συνδέσει το καθένα.

Υπάρχουν πολλές μυρωδιές που θα μας θυμίσουν κάποιο άτομο, συνήθως σημαντικό και αγαπημένο. Το σπιτικό φαγητό μάς θυμίζει οικογένεια, κάποιο λουλούδι μας θυμίζει με το άρωμά του πού το δωρίσαμε, τα καινούρια βιβλία μας θυμίζουν τους συμμαθητές μας. Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, υπάρχει και η μυρωδιά που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Αυτή η μυρωδιά είναι από τα πρώτα πράγματα που θα μας τραβήξουν ή θα μας απωθήσουν όταν συναντήσουμε ένα νέο πρόσωπο, και τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε καν. Αυτή η μυρωδιά θα εντείνει το αίσθημα της ασφάλειας και της οικειότητας με τους ανθρώπους που έχουμε συνηθίσει να είναι κοντά μας.

Χωρίς -κατά πάσα πιθανότητα- να το συνειδητοποιούμε, ξέρουμε πολύ καλά ποια μυρωδιά έχει ο κάθε οικείος μας επειδή έχουμε ιδιαίτερα δυνατή αίσθηση της όσφρησης. Ή, αν θέλετε, το μυαλό μας τα πάει εξαιρετικά με τις μυρωδιές – μόνο που αυτό παραμένει στο υποσυνείδητο. Όλα ξεκινάνε από τη βρεφική μας ηλικία, διότι τα μωρά πραγματικά έχουν ασύλληπτες ικανότητες όσφρησης. Ξέρουν να διαχωρίζουν τους οικείους τους και ειδικά τη μητέρα τους από τους άγνωστους, ακόμα κι όταν κοιμούνται. Γι’ αυτό και ηρεμούν στην αγκαλιά ενός γνωστού, και άρα ασφαλούς προσώπου που τα φροντίζει. Αλλά και τα ίδια τα μωρά φροντίζουν για την επιβίωσή τους μέσω αυτής της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που έχουν, την οποία λατρεύουμε και συνεπώς οδηγούμαστε στο να τα φροντίζουμε, αφού δεν μπορούν να το κάνουν μόνα τους.

Μπορείτε να προσδιορίσετε ποια ακριβώς είναι η μυρωδιά της μητέρας, του πατέρα, των αδελφών, των φίλων, του συντρόφου; Μπορείτε να της δώσετε προσοχή όταν γαργαλάει τα ρουθούνια ή να την επαναφέρετε στο νου σας; Συνήθως είναι ένα μείγμα από μυρωδιές δημιουργούν κάτι απροσδιόριστο. Είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις τον καπνό ή να δώσεις χρώμα σε έναν ήχο. Ξέρεις τι μυρωδιά είναι αυτή, ξέρεις τι σε κάνει να νιώθεις, κι αν της έδινες όνομα θα ήταν ακριβώς το όνομα του ατόμου από το οποίο την εισπράττεις. Αλλά αν ζητήσουν να την περιγράψεις, κολλάς.

Δεν είναι μόνο η μυρωδιά που έχει επειδή δουλεύει για παράδειγμα σε μια κουζίνα ή σε έναν κήπο. Δεν είναι μόνο το άρωμα που επιλέγει να φορέσει. Ξέρεις ότι τη συγκεκριμένη μυρωδιά δεν θα την βρεις πουθενά αλλού, όσο κι αν προσπαθήσεις, όσο κι αν ψάξεις. Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών με την απλή και μοναδική μυρωδιά που αναδίδει κάθε άτομο, και που δε θα συναντήσεις ποτέ δεύτερη φορά. Αυτή που έχει καταγραφεί στο μυαλό σου, το οποίο ξέρει να την αναγνωρίσει πριν από σένα και να επαναφέρει πιο έντονα από οτιδήποτε όλες τις μνήμες και τα συναισθήματα που μοιράζεσαι με αυτό το άτομο.


₭ΑΤΕΡΙΝÂ

Photography credits: Λούνα


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 24/5/19
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: