Εκλογές 2019 – Το δικαίωμα της ψήφου ως περιττό βάρος.


Σε καμία εποχή και σε κανένα σύμπαν δεν έχει βγει κυβέρνηση με την οποία συμφωνούν όλοι, ενώ όλο και κάποιος θα εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για τη νέα κυβέρνηση. Μέχρι εδώ καλά και απολύτως νορμάλ, άλλωστε όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους και να τη χρησιμοποιήσουν για να διαμορφώσουν το περιβάλλον τους.

Όταν όμως παρακολουθείς τα αποτελέσματα και βλέπεις να υπάρχει αποχή τουλάχιστον από το μισό πληθυσμό, κάτι πάει εντελώς λάθος. Εκτός από το προφανές ότι έτσι η εκλεγείσα κυβέρνηση δεν εκφράζει καν τη φωνή του λαού, η τόσο μεγάλη αποχή (πρέπει να) μας προβληματίζει. Σημαντική μερίδα του λαού, όπως για παράδειγμα η νέα γενιά, δεν ασκεί καν το δικαίωμα της ψήφου.

“Τι διαφορά θα κάνει η δική μου ψήφος;”. Η δική σου μόνο, καμία. Έχεις όμως ιδέα πόσοι ψήφοι θα μαζευτούν αν όλοι σκέφτονται έτσι, οι οποίες αθροιστικά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν δραστικά το τοπίο; Για το δικό σου μέλλον μιλάμε. Αν έχεις χάσει την πίστη σου στις πολιτικές παρατάξεις της χώρας, τουλάχιστον πήγαινε και ρίξε άκυρο ψηφοδέλτιο ώστε να μην πάει η ψήφος σου σε κανένα κόμμα και έτσι να μη συμβάλλεις στην άνοδο κανενός. Όμως αν δε σε εμποδίζει κάποιος σοβαρός λόγος να ψηφίσεις, πήγαινε στο εκλογικό κέντρο και ρίξε αυτή την ψήφο για την οποία τόσος κόσμος αγωνίστηκε σκληρά. Γιατί είναι ένα σημαντικό δικαίωμα και ταυτόχρονα σοβαρή υποχρέωση.

Και δεν είναι διαμαρτυρία, γιατί αυτούς ποσώς τους ενδιαφέρει αν εσύ και οι ομοϊδεάτες σου πάτε να ψηφίσετε, αφού δεν σας «έχουν» εξ αρχής.

Το έχουμε ξαναδεί το έργο για την επόμενη μέρα των εκλογών, με τις πορείες και το πέταγμα κλούβιων αβγών στα γραφεία του πρώτου κόμματος. Τώρα αν κάποιοι νομίζουν σοβαρά ότι με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει το οτιδήποτε ή ότι είναι πιο εύκολο και κουλ από το να πας απλά σε ένα εκλογικό κέντρο και να ρίξεις μια απλή ψήφο, είσαι βαθιά νυχτωμένος. Ναι, κάποιοι ψηφίζουν χωρίς να έχουν ιδέα ή για λάθος λόγους, οι περισσότεροι ίσως. Είναι όμως εντελώς υποκριτικό να απέχεις από την ψηφοφορία και μετά να τρέχεις σε μπάχαλα και καταστροφές περιουσιών εναντίον της κυβέρνησης. Το πιο εύκολο είναι να κάνεις επανάσταση για την επανάσταση, κάνοντας μάλιστα τη λέξη να χάσει την αξία της και να γίνει απλά μια μόδα. Όμως όσο περισσότερο φωνάζεις, τόσο λιγότερο ακούγεσαι. Εσύ θέλεις απλά να κάνεις εντύπωση ή πραγματικά να ακουστεί η φωνή σου;

Την ημέρα των εκλογών, γνωστό πρόσωπο της νομικής επιστήμης είπε πως θα έπρεπε η βαρύτητα της ψήφου των ατόμων με συγκεκριμένες ιδιότητες (μιλώντας για μετανάστες και ευρύτερα μειονότητες) να μειώνεται. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα έκλειψης και φθοράς του εκλογικού δικαιώματος. Τη φασιστική αυτή θέση έσπευσε να καταπνίξει ο παρουσιαστής του δελτίου, ο οποίος τόνισε ότι έχει μεγαλώσει σε τόπο γεμάτο από αυτές τις μειονότητες και πως εκεί έμαθε να μην κρίνει κανέναν από το χρώμα του. Τα αυτονόητα, δηλαδή. Μα για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες του ότι η κατοχή πτυχίων, δεν συνεπάγεται παιδεία. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα «δεξιών σκουπιδιών» με μεγάλη επιρροή στη χώρα μας. Κάποια από αυτά, χρόνια τώρα, μας κυβερνούν κιόλας.

Και μάντεψε… εμείς τα κάνουμε στους εαυτούς μας, είτε λόγω αποχής είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Είναι άσχημο να μην σε εκφράζει τίποτα, δεν λέω και το σύστημα είναι όντως χάλια. Αλλά επανάσταση από τον καναπέ δεν γίνεται.

Ας σταματήσουμε να θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας στο βωμό της απογοήτευσης.


₭ΑΤΕΡΙΝÂ & Ṃαίρη ₮ζέιν

Photography credits: Panos Kympouropoulos


 

 

 

 

 

 

©Topicap 7/7/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: