Devoidness- Όταν το δυστοπικό συναντά το σουρεαλισμό.


Ο Devoidness είναι ένας καλλιτέχνης, ο οποίος εδρεύει σε κάποια συνοικία της Αθήνας και δίνει (μια διαφορετική) ζωή στους τοίχους της πόλης του. Φοιτητής εικαστικών τεχνών και με αγαπημένη του ασχολία την τέχνη του graffiti, o Devoidness απολαμβάνει να δημιουργεί και να εμπλουτίζει το δικό του δυστοπικό σύμπαν με τοπία και μορφές διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον καλλιτέχνη και να μιλήσουμε για την τέχνη του. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε την κουβέντα μας, μέσα από μια γνωστή καφετέρια των Δυτικών Προαστίων:

M.J: Πώς προέκυψε το ψευδώνυμό σου; 

D: Υπήρξε μια ανάγκη αλλαγής, δεδομένου ότι το αρχικό μου ψευδώνυμο δεν με εξέφραζε πλέον. Στη συνέχεια, έδειχνα ένα ενδιαφέρον προς στην αστροφυσική και τα φαινόμενα που μας περιβάλλουν και παρατήρησα ότι διέπει το σύμπαν ένα κενό, γι’αυτό και το DeVoid, το οποίο αργότερα έγινε Devoidness. Έχει να κάνει με το πώς βλέπω εγώ τη σύγχρονη τέχνη και ποιος είμαι εγώ μέσα σε αυτό. Επιλέγοντας την ανωνυμία επιλέγω πώς θα με δει ο κόσμος. Γιατί αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο καλλιτέχνης πέρα από το ψευδώνυμο, κατ’ εμέ, σου δίνεται το έναυσμα να ψάξεις τα έργα του, χωρίς να τα ταυτοποιήσεις με ένα πρόσωπο. Δεδομένης της σημερινής κατάστασης της κοινωνίας αποφάσισα να κάνω κάτι πιο βαθύ.

M.J Ποια είναι τα θέματα που ζωγραφίζεις;

D: Τα θέματα που ζωγραφίζω έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο είτε με τα υλικά που χρησιμοποιώ, είτε με τη θεματολογία, η οποία είναι δυστοπική. Επιλέγω συχνά αυτό το θέμα, όχι για να προσεγγίσω τη νοοτροπία τύπου Beksinski, αλλά για να κατορθώσω να χρειαστεί ο θεατής να «αναγνώσει» το έργο δύο και τρείς φορές μέχρι να βγάλει το τελικό συμπέρασμα της απεικόνισης.

Ένα άλλο παράδειγμα της θεματολογίας μου ήταν το προηγούμενο πρότζεκτ μου. Εκεί ήθελα να εξωτερικεύσω τις εσωτερικές διαφορές των ανθρώπων, όχι από τους ίδιους, αλλά από κάποιον παρατηρητή. Προσπάθησα να περάσω την ιδέα του υποσυνείδητου κατά τον Φρόυντ σε αυτά τα έργα, με προσθήκες από τη φιλοσοφία του Νίτσε, του Σοπενάουερ, να δείξω πώς ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον και τον ίδιο του τον εαυτό.

Τα έργα μου φροντίζω να είναι «εύπεπτα» από το κοινό. Αυτό γιατί υπάρχουν δουλειές μου σε μαγαζιά, σε καφετέριες, σε δρόμους και θέλω όταν το δει κάποιος να σταθεί και να σκεφτεί το όποιο μήνυμα έχει μέσα.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

M.J: Επερχόμενες δουλειές και συνεργασίες;

D: Ξεκίνησα ένα πρότζεκτ την άνοιξη, πάνω στο οποίο δουλεύω. Έχει να κάνει με το πώς μπορώ να «κρύψω» τα αρνητικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου, σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον. Οπότε, στο νέο αυτό πρότζεκτ παρουσιάζονται φανταστικά ζώα και εξωπραγματικοί κόσμοι.

Από Σεπτέμβριο ετοιμάζουμε δύο ομαδικές εκθέσεις, μια από τις οποίες θα γίνει στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Γενικά, αυτόν τον καιρό σε ό,τι αφορά το graffiti συνεργάζομαι με γκραφιτάδες των γύρω περιοχών.

M.J Πού μπορεί ο κόσμος να βρει τα έργα σου;

D: Μπορείτε να βρείτε τα έργα μου στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram, καθώς και στον δρόμο.


Ṃαίρη ₮ζέιν


 

 

 

 

 

©Μαίρη Τζέιν, Topicap 21/8/19

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: