Αφρικανική μαγεία. | #Topic_Week


Η μαγεία έχει ποικίλες μορφές και τελείται με διάφορες τελετουργίες. Στις κοινωνίες που δεν έχουν εγκαθιδρυθεί οι θρησκείες που εξηγούν σε εμάς φαινόμενα και καταστάσεις, αυτά ερμηνεύονται ως μαγικά. Εφαρμόζεται ακόμη ως πέπλο που εξηγεί και διαμορφώνει τις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Συγκεκριμένα, στην Αφρική οι μαγικές τελετουργίες είναι πολύ συνηθισμένες. Βέβαια λόγω της αχανούς έκτασης και του υπερπληθυσμού της ηπείρου είναι δύσκολο να θεωρήσουμε την αφρικανική μαγεία ως ένα ενιαίο ζήτημα.

Σε ορισμένες χώρες άνθρωποι που συνδέονται με μαγικές πρακτικές ακόμα καίγονται. Ειδικότερα μετά την χριστιανική εισροή, η μαγεία έγινε ακόμα μεγαλύτερο ταμπού και πέρασε στη σφαίρα του «κακού».

Δύο είναι τα είδη που είθισται να συναντώνται κι αυτά λέγονται Santeria και Vodou. Αυτά είναι τα είδη θερμής μαγείας.

Φυσικά, πέραν αυτών υπάρχει και η ψυχρή μαγεία που δεν έχει πρακτικό αντίκρυσμα και χρησιμοποιείται για την ερμηνεία φαινομένων της καθημερινής ζωής. Για παράδειγμα, στη φυλή των Αζάντε, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την έννοια της μαγείας για να διαμορφώσουν μεταξύ τους τις κοινωνικές σχέσεις και να δικαιολογήσουν κακοτυχίες και άσχημες συμπεριφορές.

Πέρα από την Αφρική, η μαγεία είναι ένα ισχύον ζήτημα που υφίσταται σε πολλά μέρη του κόσμου (πχ Ιταλία, Σκωτία, Αίγυπτος). Οι παραδόσεις και οι πρακτικές της απασχολούν πολύ κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις αναπαριστά λατρευτική διαδικασία όμοια με αυτή που έχουμε εμείς στο μυαλό ως «θρησκεία».


₦ικήτα


 

 

 

 

 

 

 

©Νικήτα, Topicap 25/10/19
Advertisement
, ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: