Ο Νοέμβρης των φοιτητών.


Η νεολαία. Η φοιτητική νεολαία. Η γνώση, η δύναμη, το μέλλον και το παρελθόν συσσωρευμένα σε μία μπάλα ενέργειας αρκετά δυνατή ώστε να σαρώσει και ύστερα να χτίσει ξανά από την αρχή. Πάντα θα μοιράζουν προκηρύξεις και θα βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα. Θα στέκονται απέναντι από τον ζυγό του κρατικού μηχανισμού και κάθε είδος λαϊκιστικού μοτίβου καθεστώτος καταπίεσης και στέρησης του ενός πράγματος για το οποίο κάθε νέος είναι πρόθυμος να δώσει τη ζωή του: την ελευθερία. Η νεολαία, η φοιτητική νεολαία.

Οι φοιτητές αυτοί δεν ζουν υπό το καθεστώς της χούντας του ’73. Μα επιμένουν κάθε χρόνο τέτοιες  μέρες να επιστρέφουν στο ίδιο σημείο και να φωνάζουν στα μούτρα του συστήματος. Φέτος η ενθύμηση αυτή είναι κάτι παραπάνω από απλός συμβολισμός.

Εν έτει 2019 και μετά από τόσους αγώνες, τόσο αίμα και τόση καταπίεση, θα έπρεπε η ανθρωπότητα να έχει πάρει το μάθημά της. Αλλά η ιστορία έχει την τάση να διαγράφεται από τις μνήμες μας, αλλιώς δεν θα είχε ανάγκη να επαναληφθεί και να αναπαραχθεί σε τόσους πολέμους και γενοκτονίες. Σε μια εποχή άτυπου πολέμου, σε έναν τόπο που τόσα έχει υποστεί από την κυριαρχική πολιτική τόσων σκάρτων ηγετών.

Τα γεγονότα των ημερών μιλάνε μόνα τους. Αν είσαι μέλος του αγώνα σε έχουν φακελώσει οι ασφαλίτες. Αν μιλήσεις και σηκώσεις το ανάστημά σου, θα σε δείξουν. Αν βγάλεις βίντεο έναν ματατζή μπροστά του, θα σε σπρώξει με την ασπίδα του και θα σε χτυπήσει με το γκλοπ του. Η προπαγάνδα στα ΜΜΕ μαστίζει και καρπίζει από την αμάθεια των αδαών. Πρόσωπα εξουσίας παρουσιάζουν φοιτητές και διαδηλωτές (όχι «μπαχαλάκιδες» και «ταραξίες») ως τρομοκράτες με όπλα και ο Έλληνας θα πιστέψει κάθε λέξη γιατί είναι σοβαρό κανάλι. Οι ναρκέμπορες βρίσκονται κοντά στις κλούβες, αλλά όχι μέσα στο πανεπιστήμιο. Μα όλοι είδαμε πού ήταν τα ΜΑΤ, όπως επίσης όλοι ξέρουμε έως πού νομίζουν ότι φτάνει η εξουσία τους και πώς την εκμεταλλεύονται.

Όχι, δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, αυτός είναι ο Νοέμβρης του 2019 μέχρι τώρα (και μόνο σε ο,τι αφορά τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια). Όλα αυτά τα μαθαίνεις όταν τα δεις με τα μάτια σου, όταν ακούσεις συμπολίτες σου και κλείσεις το γαμημένο κουτί. Θα μάθεις την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια μόνο αν ακούσεις τους φοιτητές, αν μπεις σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Ίσως αναγκαστείς να καταλάβεις όταν τον δικό σου διπλανό ψάξουν επειδή απλά τους φάνηκε ύποπτος.

Όσο προσπαθούν να μας σταματήσουν, τόσο θα επιμένουμε. Όσο θέλουν να μας τραμπουκίσουν, τόσο θα τους δείχνουμε ότι δεν φοβόμαστε. Μα φοβόμαστε… Αλλά η επανάσταση από τον καναπέ δεν γίνεται. Θα γίνουμε η παλίρροια και θα ανακατέψουμε το βυθό τους. Θα αποπροσανατολίσουμε το κοπάδι που τόσο πιστά ακολουθεί το ρεύμα. Θα ακούσετε τη φωνή μας, ακόμη και αν ματώσουν τα αυτιά σας από την αλήθεια.


Ṃαίρη ₮ζέιν

₦ικήτα

Photography credits: Panos Kympou


 

 

 

 

 

 

 

 

©Μαίρη Τζέιν, Νικήτα, Topicap 16/11/19

2 απαντήσεις στο “Ο Νοέμβρης των φοιτητών.”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: