Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.


Σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ, η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη έχει καθιερωθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Δε λέω, χαίρομαι που επιτέλους μετά από αιώνες έχει αναγνωριστεί κάτι τόσο αυτονόητο αλλά και τόσο δύσκολο να συλλάβει το κεφάλι μερικών: το δικαίωμα ενασχόλησης των γυναικών με την επιστήμη. Ακόμα και σήμερα όμως, το νομικό πλαίσιο δεν έχει αποδειχθεί αρκετό για να αλλάξει εντελώς την άποψη του κόσμου, που κουβαλάει τους προηγούμενους αιώνες στην πλάτη της.

Δε θα πω ότι δεν έχουν γίνει τεράστια βήματα, γιατί θα είμαι άδικη. Όμως ορισμένα στερεότυπα δεν έχουν καταρριφθεί ακόμα. Ορισμένοι κλάδοι και κυρίως οι θετικές και οι μηχανικές επιστήμες, είναι ακόμα ανδροκρατούμενες. Ο λόγος; Όχι επειδή έχουν τα προσόντα ενασχόλησης οι άντρες και όχι οι γυναίκες, αλλά γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν κυνηγούν αυτούς τους τομείς εξ αρχής. Μα είναι λογικό, όταν μια ζωή ακούμε ότι “οι γυναίκες δε γίνονται μηχανολόγοι ή μαθηματικοί” και “βρες κάτι που σου ταιριάζει”…

Εντάξει, δεν φταίνε και εντελώς. Η ιστορία έχει αποσιωπήσει πολλά επιτεύγματα γυναικών στην επιστήμη, ενώ αντίθετα φώτισε με όλους τους διαθέσιμους προβολείς τους άνδρες επιστήμονες. Δε λέω ότι δεν το άξιζαν. Αλλά σε μια εποχή όπου η γυναίκα έπρεπε κυρίως να μαζεύει το σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδιά, κάτι στο οποίο ο άντρας δεν είχε καμία σχεδόν υποχρέωση, τι περιμένεις; Σκεφτείτε το, πόσα ονόματα ανδρών και πόσα ονόματα γυναικών ξέρετε που να έγραψαν ιστορία στο χώρο των επιστημών;

Ευτυχώς, η εποχή που οι γυναίκες δεν γίνονταν καν δεκτές στα πανεπιστήμια έχει περάσει ανεπιστρεπτί και τη σήμερον ημέρα κανένας νόμος δεν απαγορεύει σε μια γυναίκα να κάνει αυτό που θεωρείται “κατά βάση ανδρικό”. Αυτό που θα την κρατήσει πίσω θα είναι τα υπόγεια σχόλια, τα περίεργα βλέμματα, η έμμεση έλλειψη εμπιστοσύνης όταν πιάσει δουλειά λόγω του “κοινού μυστικού” ότι “οι άντρες τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτό”. Γιατί, φίλη μου; Με ποιο κριτήριο θα τα καταφέρουν καλύτερα “οι άνδρες”; Το να έχεις τις ικανότητες, τον χαρακτήρα και κυρίως το μεράκι είναι άσχετο;

Το γυναικείο φύλο κατάφερε να ανθίσει μέσα από απίστευτες δυσκολίες, απόδειξη ότι δεν υστερούμε σε τίποτα και δε διεκδικούμε ανώτερη, αλλά ίση θέση σε οτιδήποτε. Η δουλειά ενός ατόμου είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή του και χρειάζεται να τη γουστάρει πραγματικά. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να τη διαλέξει το ίδιο και όχι οι γύρω του, και σίγουρα να βασιστεί στην καρδιά του και όχι στα ανόητα στερεότυπα.

 

Φωτογραφία: Ιανουάριος 1959, Γυναίκες Επιστήμονες στη NASA.


₭ΑΤΕΡΙΝÂ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 11/2/20
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: