Γιατί υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου; |Σαν Σήμερα


Ο λόγος που η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι διότι είναι και η ημερομηνία που έφυγαν από τη ζωή οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι συγγραφείς Μιγκέλ ντε Θερβάντες και Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο λόγος που επιβάλλεται μια καθιερωμένη ημέρα βιβλίου είναι διότι τα βιβλία δεν είναι απλά τυπωμένο χαρτί. Σε ταξιδεύουν και σου γεμίζουν το νου και την ψυχή. Έχουν και τα ίδια ψυχή, άλλωστε. Τίποτα δε συγκρίνεται με την απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου με το που ανοίγεις το βιβλίο και ζεις την ιστορία που εξελίσσεται. Πώς είναι δυνατόν να νιώθεις έτσι κάτι χωρίς ψυχή; Δε γίνεται.

Αυτή τη μέρα αξίζει να βρίσκεσαι στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη ή στη Μαδρίτη. Κάθε χρόνο οι κάτοικοι γιορτάζουν έναν διαφορετικό -και κατ’ εμέ ασύγκριτα καλύτερο- Άγιο Βαλεντίνο, που για αυτούς είναι ο Άγιος Γεώργιος. Ο άντρας χαρίζει στη σύντροφό του ένα τριαντάφυλλο, ενώ εκείνη σε αντάλλαγμα του δωρίζει ένα βιβλίο. Ολόκληρες πόλεις είναι ένα ανοιχτό παζάρι βιβλίων και τριαντάφυλλων, με πολλούς συγγραφείς να είναι παρόντες για να υπογράψουν αντίτυπα των βιβλίων τους. Πολλοί είναι επίσης ντυμένοι ήρωες των αγαπημένων τους μυθιστορημάτων, ενώ δε λείπουν οι σχετικές δραστηριότητες και τα φεστιβάλ.

Κάθε βιβλιόφιλος που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να περάσει εκεί την παγκόσμια ημέρα βιβλίου τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, διότι είναι μια εμπειρία που αξίζει όσο ελάχιστες.

Φέτος δυστυχώς κανείς δεν έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτή την εμπειρία, όμως ίσως το «Μένουμε Σπίτι» για φέτος να είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε καλύτερα αυτά τα θαυμάσια αντικείμενα -ή μάλλον όντα- που λέγονται βιβλία και να τα κάνουμε φίλους μας. Πόσα βιβλία έχουμε στη βιβλιοθήκη μας που δεν έχουμε διαβάσει; Πόσα βιβλία είναι διαθέσιμα στο ίντερνετ δωρεάν;

Το να διαβάζουμε βιβλία είναι από τις καλύτερες επενδύσεις χρόνου που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Ίσως η καλύτερη.

Οπότε τώρα που τελείωσες το αρθράκι, τι θα έλεγες να πιάσεις ένα βιβλίο;


Κατερίνα

Photography credits: Marina Lazari


 

 

 

 

 

 

 

©Κατερίνα, Topicap 23/4/20
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: