Καθημερινός σεξισμός | Women’s Week


Φεμινισμός είναι η ριζοσπαστική αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι άνθρωποι.
~ Cheris Kramarae

Έχω ακούσει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί κάνουμε τόσο μεγάλο θέμα την ημέρα της γυναίκας. Γιατί δεν υπάρχει μέρα του άντρα;

Έχω ακούσει εξίσου πολλούς να λένε ότι «όλη αυτή η ιστορία με το φεμινισμό γίνεται πολύ μεγάλο θέμα». Γιατί δε μιλάει κανείς για τον αντίστροφο σεξισμό; Άρχισαν πάλι «τα φεμινιστικά τους»…

Έχω ακούσει πολλούς να αναρωτιούνται γιατί δεν είμαστε ευχαριστημένες με αυτό που έχουμε, και γιατί δεν είμαστε ευγνώμονες που δε ζούμε σε καμία χώρα αρχαίων αντιλήψεων ή εκατό χρόνια πριν.

Λοιπόν, μαντέψτε. Όλες οι παραπάνω δηλώσεις είναι ο λόγος που ο φεμινισμός είναι απαραίτητος. Όλες οι παραπάνω δηλώσεις δείχνουν έναν σεξισμό που σαν δηλητήριο κυλάει αθόρυβα στις ζωές μας. Κι αυτό γιατί είναι ύπουλος. Ναι, μπορεί να μην ακούμε (τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον) ότι άκουγαν οι γιαγιάδες μας, ούτε απαγορεύεται πλέον να ψηφίσουμε και να σπουδάσουμε. Όμως κάποιοι άγραφοι νόμοι υπάρχουν ακόμη.

Δε θες παιδιά; Θα αλλάξεις γνώμη μια μέρα, θα χτυπήσει το βιολογικό σου ρολόι. Μην παραμελήσεις τα παιδιά για χάρη της καριέρας. Γιατί δε φροντίζεις λίγο τον εαυτό σου; Δε θα βρεις κανέναν έτσι. Να, δες, για την ημέρα της γυναίκας βγάλαμε και προσφορά στα καλλυντικά και στην αποτρίχωση. Οι άντρες μένουν πάντα παιδιά, οι γυναίκες ωριμάζουν γρηγορότερα. Με πόσους έχεις πάει μέχρι στιγμής; Κοίτα να μην κάτσεις σε κανέναν από το πρώτο ραντεβού και σε περάσει για εύκολη. 10 τιπς για να σε θέλει σαν τρελός. Μη βρίζεις, να μιλάς ευγενικά, δεν ταιριάζει σε μια γυναίκα. Να δεις σε τι σημείο τον έφτασε τον άντρα της για να χάσει την ψυχραιμία του.

Όσο υπάρχουν καταστάσεις που σε θέτουν σε θέση άμυνας επειδή είσαι γυναίκα, θα υπάρχει και σεξισμός. Έχει ριζώσει καλά στις σκιές της καθημερινότητας, παρά την πρόοδο στις νεότερες γενιές. Πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν ότι είναι εκεί – απλώς υπάρχει. Τον έχουμε σχεδόν αποδεχτεί, του επιτρέπουμε να υπάρχει. Όταν καταλάβουμε ότι και τα πιο μικρά του υπολείμματα δεν είναι φυσιολογικά, ότι πρέπει να εξαλειφθούν, τότε θα υπάρξει ελπίδα.

Photography Credits: EL

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: