Συνέντευξη για τη Luna (aka Φωτεινή Κυμπουροπούλου) – part 1


«(…)Τα μάτια το πρόσωπο, οι χειρονομίες των χεριών και οι κινήσεις του σώματος ήδη δηλώνουν
ανοιχτά τη ψυχική μας κατάσταση(…)»

-Caterina Di Fazio

Πώς αντιλαμβάνεσαι το σώμα σου; Νιώθεις να συνδέεσαι με αυτό;

Το σώμα μου το αντιλαμβάνομαι ως το αιώνιο σπίτι μου. Αν ποτέ βρεθώ στον δρόμο, χτύπα ξύλο, χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι μου, το μόνο πράγμα που θα στεγάζει το είναι μου, τον εαυτό μου, θα είναι το σώμα μου. Μάλιστα θα έλεγα ότι τίποτα απ’ ό,τι είμαι, τίποτα απ’ ό,τι έχω πετύχει μέχρι τώρα στη ζωή μου δεν θα είχε βάση ή σημασία αν δεν διαδραματιζόταν μέσα στο σώμα μου, ακριβώς όπως είναι και όπως έχει διαμορφωθεί ανά τα χρόνια. Συνδέομαι μαζί του, γιατί, όπως είπα είναι το σπίτι μου, κατοικώ μέσα του, το φροντίζω, το γυμνάζω, το αγκαλιάζω και το αγαπώ, γιατί στο τέλος της ημέρας, κατά τα ψέματα, είμαι μόνο εγώ και ο εαυτός μου.

Θεωρείς ότι μπορούν οι εσωτερικές μας ψυχικές καταστάσεις να εκφράζονται μέσω του σώματος;

Υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη φράση «όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα». Τίποτα δεν κρύβεται. «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον». Ανά πάσα στιγμή περνάνε από το μυαλό μας πάρα πολλές σκέψεις, τις οποίες αξιολογούμε με βάση τη λογική και το ατομικό μας σύστημα αξιών, οι οποίες πυροδοτούν ένα συναίσθημα και αυτό με τη σειρά του μία αντίδραση, μία συμπεριφορά. Η συμπεριφορά, λοιπόν, αυτή έχει προκύψει από τις ενδόμυχες ψυχικές καταστάσεις και δεν δύναται να αποβεί λανθάνουσα. Ακριβώς η ύπαρξη της μη λεκτικής επικοινωνίας με τη γλώσσα του σώματος, με τη μορφή μορφασμών, χειρονομιών, κ.ο.κ, ακριβώς η παραδοχή ότι δεν υπάρχει μη επικοινωνία, στηρίζει την άποψη ότι το σώμα επηρεάζει τις εσωτερικές ψυχικές καταστάσεις του ανθρώπου.

Τι μπορεί να είναι η σωματικότητα για εσένα;

Σωματικότητα για μένα είναι το γεγονός ότι είμαι μία αυθύπαρκτη αυτόνομη οντότητα στον υλικό κόσμο. Το σώμα μου είναι η γνωστοποίηση της ύπαρξής μου. Είναι ακριβώς η υλική μου ύπαρξη στον υλικό κόσμο, στον κόσμο των πραγμάτων.

Ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσουμε το σώμα μας είναι να το ζήσουμε. Εσύ πως αντιλαμβάνεσαι αυτή την έννοια, τι είναι για εσένα η έννοια του «Ζω το σώμα μου»;

«Ζω το σώμα μου» για μένα είναι να ζω ουσιαστικά και στο έπακρον κάθε στιγμή, η οποία είναι ανεπανάληπτη και μοναδική. Είναι να έχω ποιότητα ζωής και να ζω όσο πιο καλά μπορώ, να βιώνω όμορφες εμπειρίες, να ζω και όχι απλά να επιβιώνω, να περνάω καλά με το σώμα μου. Και όλα αυτά φυσικά είναι και ένα «ευχαριστώ» προς το σώμα μου, εφόσον ζω μέσα από αυτό. Άρα θα μπορούσε κανείς να πει ότι «ζω το σώμα μου, γιατί ζω μέσα από αυτό».

(to be continued…)

Photography credits: Luna

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: