Αν είσαι φοιτητής στην Αθήνα και ειδικά στο Ε.Κ.Π.Α. ξέρεις πολύ καλά την οδό Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου. Πολύ πιθανόν να μην έχεις ιδέα τι είναι αυτό και η φαντασία σου να οργιάζει. Αρχικά είναι το όνομα ενός Σουηδού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και πρωθυπουργού. Σήμερα με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, της δολοφονίας του για την ακρίβεια, που συνέβη πριν 37 χρόνια, θα καταλάβεις ότι αυτή η οδός κρύβει πολλά περισσότερα απ’ όσα θα περίμενες.
Το ολοκληρωμένο όνομα του είναι Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε και κατάφερε να γίνει τόσο αγαπητός, όσο μισητός. Ήταν ένας ηγέτης με όραμα και ιδέες που έδινε αφορμές για συζητήσεις στη διεθνή σκηνή, αποκτώντας έτσι πολυάριθμους εχθρούς σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, κατείχε 125 μήνες την θέση του πρωθυπουργού στη Σουηδία. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πρόωρο τέλος του τον καθιστούν έναν από τους πιο δημοφιλείς διεθνώς Σουηδούς πολιτικούς του 20ου αιώνα.
Αν και προερχόμενος από την ανώτατη τάξη, ο πολιτικός του προσανατολισμός στράφηκε προς την σοσιαλδημοκρατία, εξαιτίας των ταξιδιών που έκανε όντας φοιτητικός ηγέτης σε διάφορες αναπτυσσόμενες χώρες. Αφού τελείωσε τις σπουδές του στο Κολέγιο Κένυον του Οχάιο, όπου είχε μπει με υποτροφία, και »γνώρισε» τις ΗΠΑ κάνοντας ώτο-στοπ, γύρισε στην πατρίδα του με σκοπό να σπουδάσει νομική. Δεν μας κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ασχολήθηκε με τα φοιτητικά πολιτικά πράγματα στο Πανεπιστήμιο.
Από το 1963 και ύστερα δεν σταμάτησε να κατέχει διάφορες θέσεις στην κυβέρνηση. Έξι χρόνια μετά πήρε ομόφωνα την σκυτάλη της πρωθυπουργίας από τον Τάγκε Ερλάντερ, ο οποίος είχε συμπληρώσει 23 χρόνια σε αυτή την θέση. Ο Ούλοφ Πάλμε μέσα από το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα που ονομάστηκε «Ισότητα με θεμελιώδη μεταμόρφωση της κοινωνίας» επιδίωκε την πρόοδο της Σουηδίας υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις δημοκρατικές ελευθερίες .
Η σχέση φιλίας που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και η πρωτοβουλία του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και αφοπλισμού των υπερδυνάμεων στην κίνηση των έξι ηγετών των Τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Αμερική) έκαναν αρκετά γνωστό το όνομά του στην Ελλάδα.
Την περίοδο της δολοφονίας του, το πρόσωπο του Πάλμε είχε δεχτεί κατηγορίες, ότι ήταν φιλο-σοβιετικός και δεν ενδιαφερόταν για τα συμφέροντα της Σουηδίας.
Ο φιλόδοξος πολιτικός συνήθιζε να κυκλοφορεί δίχως προστασία από σωματοφύλακες . Μετά από μια νυχτερινή έξοδο σε κινηματογράφο με την σύζυγό του, Λίσμπετ, γυρίζοντας σπίτι τους πεζοί δέχτηκαν επίθεση από έναν δολοφόνο σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης. Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι και η σύζυγός του στην πλάτη. Μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη αργά για εκείνον, ενώ η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε.
Η δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε παραμένει ένα μυστήριο που έχει δεχτεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας και έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη παγκοσμίως.
Υ.Γ. Ο συγγραφέας του “Κοριτσιού με το τατουάζ”, Larsson Stieg, έστειλε στην Αστυνομία 15 κούτες με έγγραφα που συσχέτιζαν την δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε με τον Μπέρτιν Βέντιν, πρώην αξιωματικού του στρατού, ο οποίος εμπλεκόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Αφρικής.
ℳoschaz